Autor |
Wiadomość |
etopirynkaa
|
Wysłany:
Pią 22:30, 04 Maj 2007 Temat postu: |
|
Zimno mi ! ! Gorace pifooooo poprosze |
|
|
spławik
|
Wysłany:
Sob 0:54, 21 Kwi 2007 Temat postu: |
|
PIWO Z CYTRYNA
Składniki:
* 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
* 1 1/2 kieliszka winiaku (60ml)
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta gałki muszkatołowej
Przepis:
Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie wlać zimne piwo i posypać je gałką.
PIWO Z CAMPARI
Składniki:
* 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
* 1-1/2 kieliszka (60 ml) campari
Przepis:
Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo. Zamieszać napój i podawać zimny. |
|
|
spławik
|
Wysłany:
Śro 17:19, 18 Kwi 2007 Temat postu: |
|
No już dobra, dobra dla tradycjonalistów specjalnie :
PIWO Z SOKIEM
Składniki:
* Piwo jasne 2 butelki.
* Sok domowy wisniowy lub malinowy 3/4 szklanki
Przepis:
Piwo wlać do szklanego dzbanka i połaczyc z sokiem. Całość dobrze wymieszaś i rozlać do wysokich szklanek. Dodatek odrobiny soku z cytryny dla smakoszy podnosi walory tego napoju.
GRZANE PIWO
Składniki:
* 0,5 l piwa
* 2 łyżki cukru
* 0,5 łyżeczki cynamonu
* 0,5 łyżeczki zmielonych gozdzików
Przepis:
Wsyp cukier, cynamon i zmielone gozdziki do niedużego garnka; zalej je siedmioma łyżkami piwa, rozmieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści; zagotuj i przetrzymaj pod pokrywką 3 minuty. Dolej pozostałe piwo, przykryj garnek pokrywką i na silnym ogniu doprowadz do wrzenia. Odczekaj chwilę , aż przyprawy osiądą na dnie i porozlewaj napój do porcelanowych albo kamionkowych kubków. Podawać na ciepło. |
|
|
Gość
|
Wysłany:
Śro 16:34, 18 Kwi 2007 Temat postu: |
|
Czy przygotowac smekte odrazu sobie do tego ????/ Etopirynkaa |
|
|
spławik
|
Wysłany:
Śro 13:08, 18 Kwi 2007 Temat postu: Drinki piwne |
|
PIWO Z SZAMPANEM
Składniki:
* 2 części jasnego piwa
* 1 część wytrawnego szampana
Przepis:
Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie szampan z lodu. Przygotować tuż przed podaniem.
PIWO Z MIĘTA
SPOSÓB 1:
Składniki:
* 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
* 5-6 świeżych listków mięty
* 1/2 łyżeczki cukru
Przepis:
Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać do hermetycznie zamkniętego naczynia i pozostawić 30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze ochłodzone.
SPOSÓB 2:
Składniki:
* 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa*
1-1/2 łyżeczki syropu miętowego
Przepis:
Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.
PIWO Z MIODEM
Składniki:
* 1 szklanka jasnego piwa
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* kieliszek (40 ml) whisky lub wódki
* szczypta mielonego cynamonu
Przepis:
Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony. |
|
|